Socialdemokraterna

Socialdemokraterna har drygt 100.000 medlemmar i alla Sveriges kommuner. Socialdemokraterna bildades 1889 och mycket har hänt sedan det. I mer än hundra åt har dom stått upp förfilefrihet,solidaritet,demokrati och jämlikhet, inte bara i Sverige utan hela världen. 1800 talets föregångare var August Palm och Hjalmar Branting. August palm slogs från starten för allmän rösträtt och sociala reformer. Professorssonen Hjalmar Branting var en ung man som på 1800 talet gick upp på scen för att hålla tal i Gävle. Han drog upp riktlinjer för bildandet av socialdemokraterna. 1888 dömdes Hjalmar och August till 61 månaders fängelse och böter.

 

Partiet bildas.

Partiet hade cirka 3000 medlemmar när dom startade. Dom som var med på den här tiden riskerade att få sparken om deras arbetsgivare fick veta att dm var med i facket. Dom som fick sparken blev oftast svartlistade så att ingen annan skulle anställa dom. Partiets krav var allmän rösträtt och max 8 timmar jobb om dagen.

 

Socialdemokraternas första ordförande utsågs 1896. Det var Claes  Emil Tholin och han var en skräddare. Samma år fick dom också sin första representant, Hjalmar Branting.

År 1908 blev han socialdemokraternas förste kongressvalde partiordförande.

Kampen för allmän rösträtt!

Under 1900talet kunde bara rika rösta och det gjorde så att socialdemokraterna fick svårare att få igenom med sina krav som dom ställt.

Lika rösträtt blev deras största krav. År 1902 krävde dom allmän rösträtt och cirka 120.000 gick ut i strejk den 15 maj för rösträtt.

Dom gick med på att alla som fyllt 24 skulle ha rösträtt, detta gällde inte kvinnor.Kampen om allas rösträtt fortsatte.

 

Per Albin Hansson tog över ordförande rollen när Hjalmar Branting dog år 1925.


Källa: Socialdemokraterna.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0